woensdag 28 september 2011

De tirannie van de meerderheid

Politicus zijn in een democratie houdt een aantal eigenschappen in die ik niet bezit: de kunde van het netwerken, kunnen neersabelen, kunnen 'spinnen', en - niet te vergeten - jezelf zichtbaar kunnen maken.

Vandaar dat ik geen heil zie in politici en - rechtstreeks daarvan afgeleid - in democratie. Ik voel me er niet in thuis, voel geen aansluiting bij de verschillende partijen en voel mij buitengesloten door een systeem dat van groepen uitgaat en niet van individuen. Zeker als die groepen aangevoerd worden door politici.

Een ander nadeel van democratie is het volgende: dat volksvertegenwoordigers en bestuurders niet op grond van logica en ratio gekozen wordt, maar uit een luim, of omdat iemand er goed uitziet. Een vlotte babbel heeft. Zo krijgen we middelmatige, zelfvoldane types aan de macht, die menen dat hun eigen plannetjes zaligmakend zijn, maar die nog nooit van zelfkritiek gehoord hebben. Ken uzelve is niet bepaald het credo waar deze mensen voor leven, en zou juist het hoogste credo voor de beschaafde en intelligente mens moeten zijn.

Een idee dat de voorstanders van democratie propageren is dat het volk op deze manier zijn stem laat horen. Niets is minder waar. Ten eerste doet een deel van het volk nooit mee aan verkiezingen (om wat voor reden dan ook) en ten tweede is er geen manier om een eenmaal gekozen politicus weer te verwijderen. De rotzakken blijven zitten waar ze zitten en worden almaar machtiger en rijker. Waar de oude Atheners iemand konden verbannen door het schervengericht, bestaat een soortgelijk democratisch gericht niet meer. Dit komt de regenten ten goede, maar de burger is een belangrijk democratisch wapen ontnomen. Als het Atheense volk niet blij was, dan kon het zijn regenten wegsturen. Daar moet je nu om komen. Alleen een grof schandaal doet een politicus het veld ruimen. Incompetentie is in de politiek geen belemmering om je werk te doen. Incompetente bestuurders worden niet meer afgerekend en verbannen, maar doorstaan zo'n storm met opgeheven hoofd, om vervolgens in naam van het volk verder te klungelen en blunderen. Voorbeelden te over. En als ze dan het veld ruimen verkrijgen ze vette salarissen van wachtgelden, of commissariaten waar niemand op zit te wachten.

Wat is democratie? Er zullen prachtige definities van zijn, maar de mijne is simpel en kritisch: democratie is de meerderheid van de bevolking die zijn tirannie aan de minderheid oplegt. Iedereen moet zich conformeren naar de meerderheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten