donderdag 30 juni 2011

Bespiegeling 8


De Aardlagen

Weer zo’n mysterie waar de wetenschap geen goede antwoorden op heeft. Wellicht prozaïscher klinkend dan Sasquatch of ufo’s, maar minstens even intrigerend. Hoe ontstaan aardlagen? Door sedimentafzettingen zegt men. Maar neem kwarts, dat komt ook in lagen voor en is geen sedimentgesteente. Verder: de distributie van fossielen is uniform en soms doorsneden door gangen en gaten van gravende dieren, of door rechtopstaande bomen, en lijkt er vaak op te duiden dat gehele aardlagen (soms 100en meters dik) in een keer versteenden. Zogenaamd sedimentgesteente is volgens mij dan helemaal geen sediment, maar versteend zand, versteend slib e.d. Het mechanisme daarvoor verklap ik aan het eind, eerst maar eens kijken hoe de wetenschap het ziet.

Oorspronkelijk kent men twee mechanismen om steen te maken: druk en cementeren. Druk is van bovenaf. We kunnen ons echter afvragen of slib ineen zou drukken waardoor fossielen van gegraven gangen ingeduwd zouden worden. Vreemd genoeg zou door druk het steen ingeduwd worden, maar de fossielen die men erin terugvindt zijn dat niet. Men meent dat zo ook olie ontstaat, door hoge druk. De olie zou uit de lichamen van miljarden minuscule zeediertjes geperst zijn en onder hoge druk en warmte tot koolwaterstoffen zijn verworden.

Cementeren doordat sedimenten samenklonteren door mineralen opgelost in water klinkt leuk, maar die mineralen zinken en dat gesteente zou dan onderop meer gecementeerd moeten zijn dan bovenop. Dat zien we niet terug.

Ook vreemd is, dat fossielen soms uit kwarts bestaan. Waarom zou dat gebeuren en waarom vervormd of verpulverd de schelp niet onder de druk van boven? Een druk die groot genoeg zou zijn om rots uit slib en zand te vormen en groot genoeg om olie uit minuscule beestjes te persen. Die druk zou fossielen met gemak verpulveren. Toch zien we dat niet gebeuren.

Hieronder een aantal karakteristieken van sedimentgesteente. Veel ervan zijn bijna onmogelijk te verklaren op de gebruikelijke wijze.

·         Geclassificeerd door textuur en compositie

·         Bevat vaak fossielen

·         Kan met zuur reageren

·         Heeft vaak lagen, platte of gekromde

·         Meestal samengesteld uit stukken die samengeklonterd of samengedrukt zijn

·         Heeft een grote kleur variëteit

·         Grootte van de deeltjes kan hetzelfde zijn of variëren

·         Heeft meestal poriën tussen stukken

·         Kan cross-bedding hebben (schuin afgezette lagen), modderscheuren, wormgaten, regendruppel afdrukken

Afdrukken van regendruppels! Ontstaan onder hoge druk! We kunnen ons ernstig afvragen of dit zo is. Die indrukken zouden onder hoge druk weggepoetst worden en niet meer zichtbaar zijn.

Ik geef hier andere mechanismen voor het ontstaan van steen. Verschillende lagen kunnen bijvoorbeeld door een plasmastraal uniform zijn neergelegd. Een ander mechanisme is elektriciteit. Aarde en zand kunnen door een langdurige blootstelling aan elektriciteit verstenen en organisch materiaal fossiliseert zelfs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten