vrijdag 15 juli 2011

Bespiegelaar: Eden = Aden?

De oude haven van Aden in Yemen ligt in de krater van een uitgedoofde vulkaan. De stad kent oude tradities en men zegt wel dat ze zo oud is als de mensheid. Volgens sommigen liggen Kaïn en Abel ergens begraven in de stad.

Zou Aden dan Eden kunnen zijn? Volgens vele Bijbelvorsers waren Sheba (bekend van de Koningin van die plaats) en het Yemenitische Saba dezelfde streek. Met diezelfde logica van plaatsnamen die op elkaar lijken kunnen we Eden en Aden met elkaar gelijkstellen. En die uitgedoofde vulkaan, als die een keer uitgebarsten is in de oertijd van de mens kan het tot een engel met een vlammend zwaard geworden zijn.

Helaas geeft Genesis 2 ons weinig aanwijzingen waar we het paradijs en de tuin van Eden moeten zoeken. De genoemde rivieren liggen in het Tweestromenland, maar ook daarbuiten, zodat een precieze locatie ons ontglipt. Dat Eden dan op de plek van Aden zou hebben gelegen, door de vele dammen en waterwerken vanaf het tweede millennium voor onze jaartelling een paradijselijk gebied vol weelderige vegetatie, komt dus niet zo vreemd over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten