maandag 16 december 2013

Effe wat over die rottige armen in Nederland (hebben we dat ook weer gehad)

Er is in deze decembermaand een mooi, glimmend, duur rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) verschenen: Armoedesignalement 2013. Het is niet voor de armen bedoeld, want het kost nogal wat om te bestellen, maar er staan wat prangende puntjes over die vermalijde armen in Nederland in.


De ramingen voor 2013 en 2014 zeggen: zo'n 10% van de bevolking leeft onder de armoedegrens in Nederland.

De langdurige armoede is opgelopen, steeds meer kinderen behoren tot de armen (1 op de 3 armen is een kind).

Dit zijn schokkende cijfers, zeker aangezien dit kabinet, met Rutte voorop, niet van zins is ook maar iets aan die armoede te gaan doen, laat staan iets voor de armen te gaan doen. Voedselbanken krijgen geen subsidie, duizenden mensen met bijstandsuitkeringen worden gekort of verliezen de uitkering wegens vermoedens van 'fraude'(terwijl de echte fraudeurs een fractie van deze ingebeelde fraudeurs uitmaken).

Wat zeggen de politieke partijen over armoede?

De VVD neuzelt op haar site wat over een 'sociaal vangnet' dat er zou moeten zijn, terwijl iedereen zou moeten weten dat dit 'vangnet' al jarenlang enorme gaten en scheuren vertoont. De VVD zegt letterlijk bovenaan haar armoedepagina (en bedenk: er zijn één miljoen armen!!!): "Niemand in onze samenleving hoeft in armoede te leven." Die één miljoen zullen dan wel werkschuw tuig zijn, want de VVD vindt dat iedereen moet werken. Arbeit macht frei, nietwaar? Sieg Rutt!

De PvdA dan, een wat socialer gezicht? Her en der zijn op hun site wat signaaltjes over armoede te vinden, bijvoorbeeld: "Het is onacceptabel dat kinderen in Nederland opgroeien in armoede. Kinderen verdienen daarom een speciale plek in de armoedeaanpak, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en de armoede kunnen ontgroeien." Maar het houdt niet over en de letterlijk overgenomen tekst komt uit hun verkiezingsprogramma van jaren geleden. Het is duidelijk dat de PvdA armoede, laat staan de bestrijding ervan, niet erg hoog in het vaandel heeft staan en het beste dat men kan doen is de armen afkopen met een tientje per maand. Sieg Samson!

Zou Wilders wat kunnen met al die armoede in Nederland? Hij is rechtser dan de VVD, dus ik denk van niet. En inderdaad, op zijn site is alleen wat verdwaasde retoriek te vinden, waarin de armen somtijds opgevoerd worden als figuranten. Sieg... jeweetwel (straks krijg ik allemaal gekken achter me aan).

De SP geraadpleegd. De meest sociale partij, want ze hebben immers 'Socialistisch' in hun naam zitten. Zij stellen wat puntjes voor. Iets van "...structurele verhoging van het wettelijk minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen voor van 5 procent voor de komende vier jaar." Maar tot een wezenlijk standpunt, laat staan erkenning, van dit immense probleem komt het niet. Het blijft bij wat holle bewoordingen, die het probleem elders legt, zodat er verder niet naar gekeken hoeft te worden: "Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om armoede te bestrijden, schulden te saneren en te voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede." Dus de gemeenten moeten het maar doen, met in het achterhoofd dat de gemeenten dit never nooit niet zullen doen, die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Prop die armen in de achterstandswijken, plant er wat groen, en voila: het lijkt net of die armen weelderig in het groen leven. Probleem opgelost. En oh ja, de uitkeringen kunnen nog wat gekort, er kan wat minder subsidie naar kunst en cultuur, wat minder thuiszorg en maatschappelijk werk, dan kan de gemeente tenminste die nieuwe golfbaan aanleggen, zodat de burgemeester en wethouders niet meer zo ver hoeven te reizen om hun balletjes te slaan. Sieg SP! (ik weet echt niet wie tegenwoordig de Stalin van de SP is; dat kan je toch allemaal niet bijhouden, die onzin van die politici).

Bij het CDA maar niet gekeken, want ik hou al helemaal niet van godsdienstigen. Niemand hoeft gedienstig te zijn aan een waanidee!

Kortom, de één miljoen armen in Nederland krijgen wat grijpstuivers en hol onverschillig advies toegeworpen van de overheid en zien met lede ogen dat alle rijken in Nederland (die 15 miljoen 'medeburgers') allemaal de nieuwste telefoon hebben, massaal op wintersportvakantie kunnen, zich in de duurste spijkerbroeken hullen, lekker een dagje weg kunnen met de luxe (vaak tweede) auto, hun kinderen kado's toestoppen en zich bij de McDonald's laten volvreten, hun schuldgevoel afkopen aan één of ander goed doel, etc. Moet ik verder gaan met deze bespottelijke verkwisting? Men doet altijd net of armoede iets van het verleden is, maar het is er nu! In het hier en nu is elke 15e persoon die u ziet een arme, met vrijwel niets te besteden. Elk derde kind dat u ziet behoort tot de armen, die van vader en moeder niets hoeft te verwachten. Maar waarschijnlijk ziet u ze niet, of vallen ze niet op, want armoe hier in Nederland is iets om je voor te schamen, of om belachelijk te maken, zoals Geer en Goor. Steek de kop maar weer in het zand en ga door met vegeteren Nederlanders. Het is december, dus kopen die boom! Kopeh dat vuurwerk!! Kopeh die kalkoen!! Steek die vuurpijl maar in de reet van die armeh. Hebbie ook wat!!

Wordt het niet eens tijd om met één miljoen naar Den Haag te marcheren en die klote politici in de Hofvijver te flikkeren? Wordt het niet eens tijd om wat te gaan doen aan die armoede?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten